perjantai 22. helmikuuta 2013

Ajattomia kenkiä

Ajattelin tehdä puku- ja kauluspaitapostausten jälkeen vastaavan tekstin laatukenkien hankkimisesta. Huomasin kuitenkin, että tämä aihe on niin laaja ja tärkeä, että se on jaettava useampaan osaan. Aloitamme käymällä läpi klassisia kenkätyyppejä.

Suurin osa miesten klassisista jalkineista ovat joko oxford- tai derby-mallisia. Oxfordissa kengännauhojen reiät sisältävät nahkaosat on ommeltu kengän etuosaa peittävän nahkan alle, derbyssä taas päälle. Tästä syystä oxford-kengät näyttävät hienostuneemmilta ja ne sopivatkin paremmin muodolliseen käyttöön.

A1393_9vd_f0aab-1
Hillitty, musta oxford-kenkä sopii formaaliin pukeutumiseen. (Church's)

Toinen kengän muodollisuuteen vaikuttava yksityiskohta on perforointi- eli rei'ityskoristelun määrä. Kaikista formaalimmeissa kengissä ei ole perforointia, mutta rennompaan käyttöön tulevat kengät on monesti koristeltu saumoja reunustavin rei'in. Tällaisia kenkiä kutsutaan brogue-kengiksi.

Amerikkalainen klassikko: ruskea derby-tyyppinen brogue-kenkä. 
 (Allen Edmonds)

Muita ajattomia kenkiä ovat esimerkiksi solkikengät, chukka-saappaat ja klassiset loaferit. Suomessa harvinaisilla solkikengillä saa runsaasti huomiota ja keikarin maineen. Chukat taas ovat hillitympiä luonteeltaan ja erittäin monikäyttöisiä epämuodollisessa pukeutumisessa. Loaferit ovat erinomainen valinta kesällä, mutta vähemmän skarppiin pukeutumiseen yhdistettynä pappakenkävaikutelma on taattu.

Solkikengät vaativat käyttäjältään kehittynyttä tyylitajua. (John Lobb)


Chukka-saappailla et mene metsään. (Kuva: Sartorial Life, Kengät: Alden)

Klassiset pennyloaferit (Bass)

Kesällä sopii käyttää rentoja mokkasiinirakenteisia kenkiä. Tällaisia ovat esimerkiksi purjehduskengät. Jos pääsee niiden 80-luku/juppiviboista yli, ei kesällä juuri muita kenkiä tarvitsekaan. Vaihtoehtoisesti voi sujauttaa (sukattomat!) jalat ajomokkasiineihin, jotka viestivät joutilasta huolettomuuttaa klassisimmalla mahdollisella tavalla.

Men's Sperry Top-Sider Authentic Original Boat Shoe by Made in Maine
Et tarvitse purjevenettä voidaksesi käyttää näitä. (Sperry Top-Sider)

driving shoes lux suede
Ajokengät ovat klassisista jalkineista huolettomimpia. (Car Shoe)

Talvikengillä on oltava pitävä pohja ja korkeampi varsi. Erinomainen vaihtoehto on laadukkaat ruskeat varsikengät, brogue-kuvioinnilla tai ilman. Kengän sisällä on hyvä olla tilaa villasukille, jos on tapana oleskella ulkona pidempäänkin talvella.

http://www.bexley.com/Bexley/CMS/Images/Produits/Enfield/hdEnfield_chocolat_Paire.jpg
Maihinnousukengät. (Bexley)

http://www.loake.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/w/o/wolf.jpg
Dainite-pohjilla ja lampaannahkavuorilla selviää talven yli. (Loake)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti