tiistai 12. helmikuuta 2013

Kauluspaidan hankkiminen

Edellisessä postauksessa käsiteltiin puvun hankkimista. Tällä kertaa kohdistamme huomiomme ainoaan puvun kanssa pidettävään paitaan - kauluspaitaan.

Tumman puvun kanssa toimii vaalea kauluspaita. (La Casuarina)

Istuvuus
Kauluspaidan istuvuudessa tärkeimpiä kohtia ovat:
  1. Kaulus. Jos pidät paidan kanssa solmiota, sulje ylin nappi paitaa sovitettaessa. Hengityksen on kuljettava ja pään on käännyttävä ilman että kaulaa kiristää. Suljetun kauluksen ja kaulan väliin pitäisi vaivattomasti mahtua pari sormea. Jos et tule käyttämään solmiota paidan kanssa, ylintä nappia ei tarvitse koskaan sulkea, eikä kauluksen koko ole kriittinen.
  2. Vyötärö. Jos olet hoikka, osta slimmi paita. Mikään ei näytä niin pahalta kuin paita, jonka vyötärölle laskostuu hehtaaritolkulla ylimääräistä kangasta. Muista paitaa sovittaessasi myös istua. Vasta tällöin huomaat jos paita on liian kapea ja kiristää vatsasta.
  3. Hihat. Hihojen kuuluu ylettyä siihen kohtaan, jossa ranne loppuu ja kämmen alkaa. Tarkista, ettei hiha ole löysä olkavarresta eikä myöskään liian tiukka kyynärpäästä kättä koukistettaessa.
  4. Kalvosimet. Kalvosimen eli hihansuun ympärysmitan tulisi olla vain hiukan rannetta suurempi. Jos pidät rannekelloa, sen olisi kuitenkin hyvä mahtua hihan alle.
  5. Kädentiet. Jos kädentiet (aukot, joista kädet pujotetaan hihoihin) ovat liian suuret, käden liikerata rajoittuu: paidan helma nousee housuista, kun yrität nostaa kättä.

Väri ja materiaali
Turvallisin väri juhlapaidalle on valkoinen. Puvun kanssa sopii myös erinomaisesti vaaleansininen, vaaleanpunainen tai hillitysti ruuduilla tai raidoilla kuvioitu paita, vaikkei se olekaan yhtä formaali valinta kuin valkoinen. Arkiseen kauluspaitaan sen sijaan sopii vahvemmat värit ja kuviot, mutta tällöinkin yksinkertaisempi on usein kauniimpi. Älä osta mustaa tai hyvin tummaa paitaa, ellet ole tarjoilija, pappi tai rap-artisti.

Kauluspaidassa kankaan hengittävyys on tärkeää. Kierrä vähänkin keinokuitua sisältävät paidat kaukaa. Laadukas paita on puuvillaa, kesäinen paita voi olla myös pellavaa. Mitä sileämpää ja kiiltävämpää kangas on, sitä formaalimpi on paita. Vähemmän juhlavaan käyttöön tulevaan kauluspaitaan sopii esimerkiksi oxford-kangas tai puuvillaflanelli.

Yksityiskohdat
Kiinnitä huomiota kaulukseen. Jos hankit rentoa kauluspaitaa, hyvä vaihtoehto on nappikauluspaita eli paita, jonka kauluksenkärjet ovat napilla kiinnitettyjä. Jos sen sijaan etsit paitaa juhlakäyttöön puvun alla pidettäväksi, parhaiten toimii napiton kaulus. Varo paitoja joissa kaulukset ovat hyvin kapeat. Ne saattavat olla muodissa, mutta ne eivät edusta klassista tyyliä.

Erityisen juhlavaan kauluspaitaan kuuluu ns. ranskalaiset kalvosimet, eli hihansuut jotka suljetaan erillisillä kalvosinnapeilla. Ne ovat tyylikkäitä juhlakäytössä, mutta älä ikinä käytä selaista paitaa farkkujen ja tennarien kanssa. Rintatasku sopii rentoon arkikauluspaitaan, muttei juhlapaitaan. Lyhyet T-paitapituiset hihat sen sijaan näyttävät kaikissa kauluspaidoissa huonolta. Jos kaipaat viilennystä, käytä pikeepaitaa tai kääri kauluspaitasi hihat. Vältä paitoja, joissa on räikeitä designer-yksityiskohtia: kontrastinappeja, ylimääräisiä saumoja ja nappeja siellä täällä tai räikeitä logoja. Ne edustavat huonoa makua.

Mistä?
Hyvää hintalaatusuhdetta löydät Stockan alennusmyynnistä. H&M:n, Zaran ja Selected Hommen paidat ovat laadultaan välttäviä ja sisältävät usein trendikkäitä yksityiskohtia, jotka näyttävät nololta kolmen kesän jälkeen. Dressmannin paidat taas ovat hoikalle miehelle useasti liian säkkimäisiä.

Jos sinun on vaikea löytää istuvaa paitaa, harkitse mittatilauspaidan hankkimista. Esimerkiksi nettikaupat Modern Tailor ja Luxire tarjoavat kohtuulaatuisia mittatilauspaitoja erittäin huokeaan hintaan (jopa 40 - 60 €). Kyseisissä palveluissa tarkat mitat on tosin osattava itse määrittää. Turvallisempi vaihtoehto mittatilauspaidan hankintaan on ostaa se asiantuntevaa palvelua tarjoavasta liikkeestä. Kohtuulliseen hintaan (alle 100 €) itsellesi räätälöidyn paidan löydät esimerkiksi Helsingissä Schoffasta tai Turussa Herrainpukimosta.

4 kommenttia:

  1. Hyvää ja asiallista juttua, ei muuta kuin lisää vaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Omaa blogiasi (tai blogiperhettä) olen seurannut jo jonkin aikaa.

    VastaaPoista
  3. Täysin erimieltä noiden yksityiskohtien osalta. Kontrastinapit ym. on loistava tapa tuoda hillitysti esiin omaa persoonaa. Varsinkin kun en käytä solmiota muuten kuin tilaisuuksissa, joissa pukeutumiskoodi sitä edellyttää. Tuo älä käytä mitään mikä poikkeaa perinteistä tai massasta on kivikautista nössöilyä, jota valitettavasti vieläkin äidit pojilleen opettaa.

    VastaaPoista
  4. Mohegan Sun Arena - CT Hotel & Casino - JTM
    Mohegan Sun 김포 출장샵 Arena. 김천 출장샵 1 Mohegan Sun Blvd. Uncasville, CT 06382. The 남양주 출장안마 resort features a 포항 출장안마 AAA 안산 출장마사지 Four Diamond hotel, spa, entertainment,

    VastaaPoista