lauantai 23. helmikuuta 2013

Laatukenkien hankkiminen

Klassisessa miestentyylissä kengät ovat pukineista tärkeimpiä. Siitä huolimatta laadukkaiden nahkakenkien löytäminen Suomesta on toivottoman vaikeaa, jos ei tiedä mistä etsiä.Tässä joitakin vihjeitä metsästystä helpottamaan.

Muoti muuttuu, laadukkaat nahkakengät pysyvät.
(Kuva: Hudson Bay Co., Kengät: Tricker's)

Laadun tunnusmerkit
Laadukkaimmat nahkakengät ovat ns. reunoskenkiä, joissa pohja ei ole kiinni pelkästään liimalla, vaan se on myös ommeltu perinteisellä menetelmällä (Goodyear welting). Jos kenkä on Goodyear welted, se on melko varmasti laadukas. Kevyisiin loafereihin ja purjehduskenkiin tämä sääntö ei kuitenkaan päde, sillä ne ovat rakenteeltaan mokkasiineja, eivät reunoskenkiä.

Kengän nahkan laatua voi olla vaikea arvioida, mutta huonolaatuinen nahka voi näyttää muoviselta ja ohuelta kun taas laadukkaampi nahka yleensä tuntuu hypisteltäessä yksinkertaisesti paremmalta. Lisäksi laadukkaassa pintanahkassa on nähtävissä pienenpieniä karvatuppien reikiä.

Kengän valmistajalla on myös merkitystä. Jos jalkineet on tehnyt perinteinen laatuvalmistaja (esimerkiksi Church's, Crockett & Jones, Tricker's tai Alden) ne kestävät todennäköisesti aikaa niin laadun kuin tyylinsä puolesta. Valitettavasti monella valmistajalla on sekä laadukkaita kenkiä että vähemmän tasokkaita mallistoja.

Väri
Monikäyttöisimmät kengät ovat ruskeat. Ruskea tarkoittaa tässä mitä tahansa beigestä viininpunaisen kautta poltettuun oranssiin ja sieltä takaisin ruskeaan. Musta soveltuu lähinnä tumman puvun kanssa käytettäväksi. Harvinaisempia värejä, kuten sinistä, keltaista tai vihreää on huomattavasti vaikeampi liittää osaksi toimivaa asukokonaisuutta. Räikeämmät värit näyttävät hyvältä lähinnä rennoissa mokkakengissä.

Materiaali
Pääsääntönä pintanahka on formaalimpaa kuin mokka- tai nappanahka. Toisin sanoen, jos haluat pukeutua klassisesti mutta rennosti, mokka on turvallinen valinta, kunhan kengät ovat muuten tyyliltään ajattomat. Laadukas mokkanahka myös kestää hyvin käyttöä Suomenkin talvessa. Pintanahkakenkiä sen sijaan on mahdollista elävöittää vahaamalla ja kiillottamalla haluttuun sävyyn ja kiiltoon.

Istuvuus
Nahkakenkiä sovittaessa pitää muistaa, että nahka tulee venymään käytössä. Lisäksi laadukkaissa nahkakengissä on sisäpohjassa korkkikerros, joka ajan myötä muotoutuu käyttäjänsä jalkoihin. Siksi kenkien on oltavat uutena napakat, muttei kuitenkaan kivuliaasti puristavat. Kenkiä kannattaa aluksi käyttää vain lyhyen ajan kerrallaan, sillä ne aiheuttavat helposti hiertymiä ennen kuin ovat muotoutuneet kunnolla.

Mistä?
Suomessa hyvin tehtyjä nahkakenkiä saa lähinnä Helsingistä. Ainakin seuraavissa liikkeissä pääsee tutustumaan reunoskenkiin: Fere (Allen Edmonds, Crockett & Jones, Sutor Mantellassi), T'uomo (Church's), Stockmann (Loake, Canali), Schoffa (Loake) ja hiukan kasuaalimpaan makuun Pinkomo (Red Wing). Lisäksi Turussa Herrainpukimo myy perinteikkäitä englantilaisia Sanders-kenkiä.

Joitakin rennompia klassikkokenkiä (esimerkiksi Clarksin Desert Bootsit tai Sebagon purkkarit) löytää helposti maakunnistakin, melko kovaan hintaan tosin. Halvempi vaihtoehto on monesti tilata kengät netistä, vaikkakin oikean koon ja lestin valinta voi tuottaa pänvaivaa. Esimerkiksi näistä nettikaupoista voi bongata edullisia laatukenkiä: Bexley, Herringshoes ja Pediwear. Lopuksi on vielä mainittava Ebay, jossa voi pienellä vaivannäöllä tehdä todellisia löytöjä, etenkin jos kelpuuttaa vähän käytetyt tai pikkuvikaiset kengät.

2 kommenttia:

  1. Loakea saa erittäin hyvään hintaan Tampereelta Juhlagalleriasta: http://www.juhlagalleria.com/juhlakengat.html

    VastaaPoista