tiistai 12. helmikuuta 2013

Puvun hankkiminen

Jokainen mies tarvitsee joskus pukua, piti siitä tai ei. Jos et ole tottunut käyttämään pukua, voi sellaisen hankinta olla hankalaa. Näillä ohjeilla urakka helpottuu.

Puvun ei ole pakko olla musta. (The Sartorialist)

Istuvuus
Sovittaessasi pukua, tarkista seuraavat asiat:
  1. Hartiat. Seistessäsi suorana, puvun hartiat eivät saisi törröttää olkapäidesi yli.
  2. Vyötärö. Kun kiinnität vyötärösi kohdalla (navan korkeudella tai hieman sen yläpuolella) olevan napin, puku ei saisi kiristää eikä takin liepeiden tulisi nousta rintakehästä irti.
  3. Hihat. Hihojen tulisi ylttää ranteeseen, ei sormien juureen. Kauluspaidan hihan kuuluu näkyä puvuntakin hihojen alta 1-2 senttiä. Puvun hihat ovat ostettaessa normaalisti liian pitkät, mutta niitä saa helposti lyhennettyä korjausompelijalla.
  4. Selkäpuoli. Puvuntakin helman tulee peittää takamus, vaikka nykyään ovatkin muodissa lyhyemmät, pakarat kylmäksi jättävät takit.
  5. Housunvyötärö. Jos housut eivät pysy jalassa ilman vyötä, vyötärö on liian löysä. Jos ne istuttaessa kiristävät vatsasta, se on liian kireä.
  6. Lahkeet. Lahkeiden tulisi koskettaa kenkiä. Jos housuissa on leveähköt lahkeet, ne voivat ylttää lähes kengänkannan yläreunaan. Kapeammat lahkeet näyttävät sen sijaan paremmilta hieman lyhyempinä, juuri ja juuri kenkiä hipaisevina.

Materiaali
Nyrkkisääntönä luonnonmateriaalit (villa, pellava ja silkki) ovat aina parempia kuin keinokuidut. Villa hengittää ja se ei likaannu helposti. Pieni määrä keinokuitua (alle 30 %) ei kuitenkaan pilaa pukua. Jos käytät pukua hyvin harvoin etkä halua maksaa siitä paljoa, voi runsaastikin polyesteria ja viskoosia sisältävä puku tulla kyseeseen. Tällöin joudut kuitenkin varautumaan hikoiluun ja uuden puvun hankintaan ennen pitkää.

Väri
Harkitse jotakin muuta väriä kuin mustaa, jos haluat erottua joukosta. Musta puku sopii hyvin hautajaisiin tai omiin häihisi, mutta muussa tapauksessa tummanharmaa tai tummansininen on elegantimpi vaihtoehto. Kesällä toimivat myös hiukan vaaleammat harmaan, sinisen ja ruskean sävyt. Juhlakäyttöön tulevassa puvussa kannattaa välttää huomiota herättävää kuviointia. Esimerkiksi hillitty neularaita- tai kalanruorokuvio tuo pukuun sopivasti eloa, jos kuvioton kangas on mielestäsi liian tylsä.

Mistä?
Jos haluat halvalla hyvin istuvan puvun, laadusta tinkien, kokeile H&M:ää, Zaraa, Brothersia tai Dressmannia. Parempaa laatua kohtuulliseen hintaan tarjoaa nettikauppa Suitsupply, mutta puvun sovittaminen on sieltä ostettaessa luonnollisesti hankalampaa. Ylihintaisen, laadultaan keskitasoisen puvun löydät lähimmän Stockan Boss- tai Sand-osastolta. Jos haluat laadukkaan puvun hinnasta välittämättä, käy Feressä tai Saumassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti